tiistai 23. toukokuuta 2017

Työministeri Lindströmin pihvi puolustaa orjatyötä ja puhuu sekavia

Nykyisellä kuntouttavalla työtoiminnalla (palkaton, työsopimukseton, työllistymistä "edistävä" (ei tilastojen valossa) toimenpide) ei ole saanut korvata palkkatyötä, eikä sitä ole saanut teettää yritykset, vaan pelkästään kunnat, vajaakuntoisille työttömille, mutta sitä ollaan kuitenkin laajamittaisesti väärinkäytetty ja teetetty alihankintana useiden kuntien puolesta yrityksille - korvaten juurikin sitä kiellettyä palkkatyötä palkattomana.

Vähintäänkin, ovat kunnat säästäneet kuntouttavaa teettämällä niin sanottujan työttömistä aiheutuvia (muttei työttömien aiheuttamia) sakkomaksuja, eli kunnan maksuosuuksia pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta - näin ollen määrääminen kunnan puolelta sanktion uhalla kuntouttavaan työtoimintaan on ollut vähintäänkin kyseenalaista. Monia terveitä on pakotettu sairaiden palveluun jo vuosia.

Nyt kun on nostettu esille, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa käyttää palkkatyön korvaajana, koska se on vajaakuntoisille tarkoitettu (ja nöyryyttävä sekä huonosti toimiva) pakkopalvelu, aiotaan kuntouttava työtoiminta laajentaa myös yritysten käyttöön - siten, että yrityksetkin pääsevät vihdoin hyötymään palkattomasta työvoimasta ihan laillisesti. Samalla karenssitehtailun mahdollisuudet moninkertaistuvat, ja viimesijaiset etuudet leikkaantuvat entisestään.

Kuntouttavan työtoiminnan nimi toki aiotaan muuttaa "työelämäkokeiluksi", jos vaikka joltakin hieman hitaammalta menisi ohitse se fakta, että kyseessä on nimenomaan vajaakuntoisille tarkoitetun palvelun laajentaminen kunnan yhdistyksistä myös yksityisten yritysten käyttöön - tietenkin palkatta ja työsopimuksetta.

Lindströmin pihvikin tämän menee vahingossa suoraan sanomaan, että kyseessä on nimenomaan kuntouttavan työtoiminnan (palkattoman työn) laajentaminen uudella nimikkeellä, puolustellessaan kuntouttavan työtoiminnan / työelämäkokeilun hyväksikäyttöä palkkatyön palkattomasti korvaamisessa ja TES:ien ohittamisessa (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/221574-jari-lindstrom-vastaa-ryopytykseen-orjatyosta-kokeilulla-ei-saa-korvata-palkkatyota):

"–En ole ollenkaan samaa mieltä näiden syytösten kanssa. Toki aina sen huolen ymmärrän, kun tällaisia tehdään. Nyt lähtökohta pitää ensiksi muistaa, mitä tässä oikeasti ollaan tekemässä. Eli tämähän olisi korvaamassa kuntouttavaa työtoimintaa, Lindström sanoo Uudelle Suomelle."

Lindströmin pihvi jatkaa jaaruttelua:

"–Paitsi työelämälähtöisyys tässä on hyvin vahva sosiaalinen puoli. Silloin minun on hyvin vaikea ymmärtää sitä, että tällä korvattaisiin jotain palkkatyötä."

Se on ihan sama millä nimikkeellä palkallista työtä yrityksessä korvataan palkattomana - jos sitä korvataan, niin sitä korvataan. Ei se siitä miksikään muutu onko nimike kuntouttava työtoiminta vaiko työelämäkokeilu, ja määrätäänkö mukaan lakiperusteisesti joku sosiaalipuolen tyyppi tukemaan työtöntä (nauttimaan palkkaa).

Seuraavaksi Lindströmin pihvi tekee pöyristyttävän idioottimaisen väitöksen, että pitkäaikaistyötön on aina työkyvytön palkkatyöhön, koska on ollut x määrän päiviä työttömänä:

"–Tämä on nimenomaan pitkään työttömänä olleille tarjottava, ei niinkään työpalvelu, vaan sosiaalipalvelu, koska heidän tilanteensa ja heidän työmarkkinakelpoisuutensa ei ole sellainen, että he olisivat valmiita avoimille työmarkkinoille."

[..]

"–Tätä tarjottaisiin sellaisille työttömille, joiden toimintakyky ei mahdollista suoraa työllistymistä tai osallistumista muihin julkisiin työvoimapalveluihin."

Eli Lindström väittää siis ihan naama pokerilla tuossa, että pitkäaikaistyöttömyys, eli työttömyyden kesto itsessään on semmoinen muuttuja, että se vie kyvyn tehdä töitä avoimilla työmarkkinoilla. Hän siis väittää työttömyyden kestoa jonkin sortin sairaudeksi joka alentaa työkykyä, vaikkei lääketiede tunne tämmöistä sairautta ja sen vaikutuksia.

Työttömyyden kesto itsessään ei kylläkään kenenkään työkykyä itseisarvoisesti vie, vaikka työttömyys olisi kestänyt 20:kin vuotta, ja vaikka hallituksen kepitys kuinka yrittäisikin mielenterveyttä murtaa.

Toki jotkut sortuvat työttömyystoimenpiteiden ja turhan kyykytyksen asettaman paineen alla mm. päihteisiin, mutta se on henkilökohtainen asia, mikä ei ole tekemisissä itsessään työttömyyden keston kanssa, kuten ei ole niilläkään työntekijöillä tai yrittäjillä, viihdetähdillä tai poliitikoilla, jotka sortuvat mm. alkoholismiin. Päihteidenkäyttöä on jokaisessa sosiaaliluokassa.

Toiseksi, on vaikea nähdä, että jos kuntouttava työtoiminta / työelämäkokeilu on tarkoitus laajentaa nimenomaan kuntien yhdistyksistä yrityksiin, niin miten sillä ei palkkatyötä korvattaisi yrityksissä palkattomana? Yritysten tarkoitus on tehdä kuitenkin tulosta, eikä siellä mitään sosiaalipalveluna järjestettyjä toimenpiteitä tehtailla, vaan kyllä yrityksissä tehdään ihan työtä yritysten lukuun, oli se sitten kuinka "matalan tason" työtä tahansa.

Näin ollen, mitä se Lindströmin peräänkuuluttama toiminta yrityksissä on, joka ei mukamas ole työtä, jota yritykset kuitenkin työelämäkokeiluna järjestäisivät?

Jo pelkät ulkotyöt kuten ruohonleikkaus ja siivous ovat töitä, joista pitäisi maksaa asianmukainen palkka. Nämäkään eivät ole työllistämistä edistäviä toimenpiteitä joiden avulla"selvitetään työkykyä", ne ovat työtä! Piste.

Kun minä olin aikoinani kunnalla kesätöissä, kaikista sekalaisista ulkotöistä ja siivoushommista oli tapana maksaa oikea palkka, ja työsopimuskin solmittiin ihan asianmukaisesti. Palkka ei ollut suuri, mutta se oli suurempi kuukaudessa kuin sosiaalietuudet yhdistettynä. Verojen jälkeen käteen jäi silloin noin 1350e/kk, ja se oli ihan oikeaa palkkaa, oikeista, matalan tason töistä. Ei näitä töitä silloin valheellisesti työllistymistä edistäväksi työsopimuksettomaksi toimenpiteeksi kutsuttu ja TES:ejä kierretty hallituksen keksimien porsaanreikien kautta.

Sitäpaitsi, jos kykenee tekemään ruohonleikkuuta, siivousta, roskienkeräystä täysipäiväisesti, joka itsessään on oikeaa työtä, niin silloin on työkykyinen, töissä, ja siitä pitää maksaa palkkaa. Nämä eivät ole semmoisia asioita joita tehdään "työkyvyn selvittämisen nimissä" palkatta - eikä se, että menossa täytyy olla joku sosiaalipuolen valvoja mukana hösäämässä, tee siitä sen vähemmin palkkatyön kriteerit täyttävää oikeaa työtä, tai sen enempää "työllistymistä edistävää palvelua".

Työ on työtä. Palkka on palkkaa. "Työllistymisen edistäminen" teettämällä työtä palkatta, jollain huuhaa-nimikkeellä on työntekijän huijaamista - ei se työ muuksi muutu nimikettä vaihtamalla. Simple as that.

Lindström voi horista ja puolustella vaikka maailman tappiin saakka sitä, ettei työelämäkokeilulla saa korvata palkkatyötä, ja kuinka sitä järjestetään vain pitkäaikaistyöttömille, joista mukamas kaikki ovat työkyvyttömiä itseisarvoisesti. Sokeakin näkee, että Lindström puhuu ihan paskaa, ja idioottikin tietää, että mistä tahansa puolusteluista huolimatta, palkatonta orjatyötä tullaan käyttämään rankasti, jos se lakiin tullaan kirjaamaan semmoisessa muodossa, että laki sen käytön mahdollistaa.

Se on siinä vaiheessa aivan sama, kuinka Lindström, tai kuka tahansa muu poliitikko koittaa kusta kansaa linssiin ja väittää, että "kyllähän laki tämmöisen orjatyön väärinkäytöksen periaatteessa mahdollistaa, mu-mutta kun sitä ei saisi... ei pitäisi... käyttää korvaamaan palkkatyötä".

Sen jälkeen onkin hyvä taas vedota siihen, kuinka työelämäkokeilua (ent. kuntouttava työtoiminta) yrityksissä käytetään vain auttaakseen työkyvyttömiä pitkäaikaistyöttömiä, koska jokainen pitkäaikaistyötön on niin työkyvytön, ettei hän kykenisi edes kunnan palkattavaksi ulkotöihin työsopimuksella. Koska jokainen banaanikin on aina keltainen. Sen jälkeen voidaankin laittaa pitkäaikaistyötön palkatta kuntoutumaan, esimerkiksi juurikin tehden niitä ulkotöitä kuten ruohonleikkuuta.

Oravanpyörä pyörii, ja Sipilän hallitus kusettaa aina. Muistakaa se.



Tässä on astetta parempi pohdinta, jossa ei Lindströmin lausuntojen tapaan väännellä asioita ja valehdella kansalle. Ehkäpä siksi, kun kirjoittaja ei ole valtapuolueen poliitikko:

Sota työttömiä vastaan (http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3522027/Sota+tyottomia+vastaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti