sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Turvallisen hyvinvointivaltion alasajo by Hallitus

Hallitus ajaa parhaillaan Suomea turvallisena hyvinvointivaltiona alas. Sivistysmaan ja hyvinvointivaltion yksiä tukipilareita on ollut se, että yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevista pidetään huolta, jotta kaikille voidaan turvata ainakin se vähäisin ihmisarvoinen, itsenäinen elämä.

Työttömien pitäminen työttöminä on nykyisin tuottavaa bisnestä. Kahden tason työmarkkinat, toisille oikeus työsopimukseen ja palkkaan, toiset loppuelämäksi tekemään töitä ilman alakohtaisen TES:in minimiehtoja ja -etuja tai oikeutta työsopimukseen ja palkkaan, vastikkeellisuuden nimissä "syrjäytymisen ehkäisemisen" tekosyyllä.

"Hei, me tienataan tällä!"

Hallitus, yrittäjät, osakkeenomistajat, ja työttömistä hyötyvät eri konsulttifirmat, sekä heidän nahoistaan palkkansa repivät sosiaaliohjaajat, ja muut virkaloiset, ylistävät vuorotellen osallistavaa työttömyysturvan mallia, jonka avulla ikään kuin hyvän tahdon eleenä "saadaan työtön pois sohvalta syrjäytymästä". Työsopimuksen alaistesta palkkatyöstä ja näiden työpaikkojen luomisesta ei puhu heistä enää kukaan - "työstä" kyllä kuulee mainittavan, mutta se ei heidän suustaan palkkatyötä ole tarkoittanut enää vuosiin.

Hallitus on näköjään kasaamassa loputonta kasaa keppejä työttömille, porkkanat on syöty itse jo ajat sitten. Uusista, suunnitteilla olevista hallituksen tiukennuksista ja leikkauksista viimesijaiseen sosiaali- ja työttömyysturvaan uutisoidaan jatkuvalla syötyöllä, uutinen toisensa jälkeen, lausunto toisensa jälkeen; samaan aikaan, kun edellisiä tiukennuksia kirjataan jo lakiin valmiina käyttöön otettavaksi.

Tämä hallitus ei muuta teekkään kuin lakipykälä toisensa jälkeen tiukentaa sosiaali- ja työttömyysturvan ehtoja ja leikkaa näitä etuuksia, sekä lisää turhaa juoksuttamista, jolla ei ole mitään tekoa palkkatöihin työllistymisen kanssa. Sen vastapainona yhtäkään helpotusta tai parannusta näihin tukiin ei tule, pelkkää keppiä.

Hallitus aikoo jatkaa pelkän työttömien kepityksensä linjaa näköjään niin kauan kuin hallituskausi kestää - aikomalla ajaa sisään niin monta heikennystä lakiin kirjattavaksi, sekä sosiaali- että työttömyysturvaan, kuin mihin hallituskauden aika riittää.

Ainoa mistä voidaan olla edes jossain määrin toiveikkaita, on se, että hallituskausi ei ole ikuinen, mutta pelkona on, että samat idiootit äänestetään uudelleen hallitukseen, ja sama meininki jatkuu toisenkin hallituskauden, tai ainakin niin kauan, kunnes pelkkä kepitys menee överiksi ja muutosta tulee jotain kautta... ehkäpä sitten joidenkin vaalien, sitten joskus.

Jos palkkatöitä ei ole, niiden luomista ja syntyä pitää tukea, vaikkapa sitten valtion rahallisella tuella, ja siten, että siitä tukirahasta valuu semmoinen osa myös itse työllistettävän työtömän taskuun, jotta alakohtaisen TES:in minimipalkka palkattavan työttömän kohdalla tulee täyteen, ja se työ teetetään työsopimuksen alaisena palkkatyönä. Tuki ei saa siis valua pelkille konsulteille, virkailijoille, sekä työllistävälle yritykselle/yhdistykselle, mihin se liian usein nykyisin jotain kautta valuu, kun taas työtön jää palkatta mm. kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun myötä - tulevaisuudessa osallistavan mallin myötä, mikäli se menee läpi.

Kaikilla töihin (nyt puhutaan työsopimuksen alaisista palkkatöistä, muita töitä ei saa missään nimessä teettää palkatta ja pakolla) menevillä pitää olla samat alakohtaisen TES:in mukaiset minimioikeudet ja -etuudet. Noudatettavan alakohtaisen TES:in sisältö on sovittu aina alakohtaisesti eri osapuolten välillä, ja se on ehdoton minimi kaikille alan töitä tekeville. Muuhun ei pidä suostua.

Ei yhden ihmisryhmän (työttömien, pitkäaikais- tai uusi) etuja, palkkaa, ja oikeuksia voida polkea alle TES-minimin ja muiden työntekijän oikeuksiin liittyvien lakien, kiertämällä se jollain vilunkipelillä teettämällä työtä työsopimuksettomana toimintana, ja katsoa, että ikäänkuin yksi ryhmä "työllistetään" alle jo säädettyjen alakohtaisten MINIMIehtojen, jos on kerran elämässään jäänyt ilman työpaikkaa, verrattaen niihin, jotka ovat työelämään ehtineet ja ovat siellä vielä toistaiseksi pysyneet.

Tämä meno on saatava loppumaan, ja juuri siksi hallituksen kärkihanke, tuo osallistava työttömyysturva, on saatava kaadettua ja sen tulo estettävä. Sen vaikutukset eivät koske pelkästään tämän hetken työttömiä, vain myös tämän hetken työsopimuksen alaisesti töissä käyviä duunareita, jotka ehkä joskus tulevaisuudessa joutuvat nykyisen työnsä lopettamaan. Tällöin heitäkin tullaan osallistamaan kovalla kädellä, palkatta ja tukien saamisen edellytyksenä. Ehkä jopa siten, että heidät irtisanotaan jollain tekosyyllä, ja korvaajaksi tulee osallistettava työtön, ilman työsopimusta ja palkkaa - TES:in minimiehdot kiertäen. Seuraavaksi onkin sitten heidän oma vuoronsa saada komennus.

Joku konsulttifirma, työhönvalmentaja, sosiaalivalmentaja, yrittäjä - oikeastaan jokainen muu taho, joka osallistettavan työttömän kanssa tilanteessa asioi, sujauttaa setelin jos toisenkin palkkaa lompakkoonsa tämän "osallistamisen toimenpiteessä" tehdyn palkkatyönsä turvin. Työtön pääsee palkattomasti osallistettavaksi ehkäisemään syrjäytymistään, kun taas jokainen muu taho varastaa osansa hänelle kuuluvasta palkasta omaan lompakkoonsa, työhönvalmentajasta ja sosiaalivirkailijasta lähtien.

Tajutkaa duunarit, että edellämainitussa esimerkkitilanteessa se kärsijä ei ole vain se osallistettava työtön, joka ei saa työehtosopimuksen mukaista minimipalkkaa tästä työstä, jota hän osallistettavana tekee; se kärsijä olet myös sinä, pian entinen työntekijä, jonka työpanos palkattomalla työttömällä korvataan, osallistavan työttömyysturvan nojalla. Kohta sinäkin saat työttömäksi jäätyäsi tosin apua "syrjäytymisen ehkäisemiseen"! Tämän myötä tosin voitkin sanoa hyvästit palkkatyölle ja oikeudellesi työsopimukseen, mikäli hallitus saa ajettua osallistavan työttömyysturvan läpi. Kun se on ajettu, voidaankin samalla ajaa osallisuus osaksi sosiaaliturvaakin.

Mikä muu hallitus on koko vaalikautensa keskittynyt pelkästään köyhien ja/sekä työttömien etuuksien ja viimesijaisen turvan heikentämiseen? Tällä hallituksella ei näytä muuta uutisoitavaa olevankaan, sillä joka uutisoinnissa, aina kun on jossain riihessä tehty päätöksiä tai suunnitelmia, työttömyys- ja sosiaaliturvan uudet kiristykset ovat se ykkösjuttu.

Mistä muusta "uudistuksista" hallitus on puhunut? Ei juuri mistään, ainakaan yhtä aktiivisesti.

Loppuisipa tämä painajaismainen hallituskausi jo, ennenkuin nykyinen hallitus ehtii "mullistamaan" koko työttömyys- ja sosiaaliturvan ajamalla sen täysin polvilleen - osallistaminen ja vastikkeellisuus tulee koskemaan lopulta myös kaikkia rividuunareita, jotka ovat nytkin palkkatyössä, vielä toistaiseksi työsopimuksella ja palkalla...

Kyseinen malli on myösin vaarallinen siksi, että kun luodaan uusi "köyhälistö" jolla ei enää ole oikeuksia esimerkiksi työsopimukseen alakohtaisen TES:in mukaisesti, eikä oikeutta palkkaan. On vain köyhyysrajan alittava työttömyysturva/sosiaaliturva, sekä velvollisuus osallistua palkattomaan työhön, työttömien päiväholhoustoimintaan, kunhan "teetetään väkisin jotain". Niille lopuille joille ei riitä osallistavaa työtä, voidaan "tarjota" tukien menettämisen uhalla paikallisen yhdistyksen tiloissa neljänä päivänä viikossa niitä tuttuja, mielenterveyttä edistäviä, sekä syrjäytymistä ehkäiseviä "pupuleikkejä". Hyvänä kakkosena makaronien liimailu kertakäyttölautasiin. Kaikki osallistavan vaihtoehdot, oli se sitten palkatonta työsopimuksetonta työtä tai päätöntä päiväkerhotoimintaa, ovat työttömälle huonoja. Työttömyyttä näillä ei korjata.

Jossain vaiheessa, kun näitä osallistettavia köyhiä luodaan tarpeeksi ja kansa jaetaan kahtia kahden tason työmarkkinat luomalla, muuttuu maammekin turvattomammaksi elää - ihan katutasolla. Ei ole maan turvallisuuden kannalta yhtään hyvä asia kasvattaa tuloeroja köyhien ja rikkaiden välillä, tai luoda yhtä uutta köyhien ihmisryhmää, joilla ei enää ole normaalin työntekijän minimietuja sekä oikeutta palkkaan. Köyhyyden kasvattaminen, tuloerojen lisääminen, ja samalla pelkkien köyhimpien velvollisuuksien lisääminen tulee luomaan vaan lisää ahdistusta ja mielenterveysongelmien räjähdysmäistä kasvua, ja tämän kautta rikollisuuskin tulee lisääntymään.

Vielä kun tähän soppaan lisätään mausteiksi mm. osaltaan huonosti valvottu maahanmuutto, suurmoskeijahanke, ja muuta pientä mukavaa, niin kattilassa on melkoisen hyvä soppa tekeytymässä.

Tätä ei varmasti kukaan edes kohtuullisesti tienaava työläinen tai yrittäjä halua. Ainoat, jotka tämän kaiken sallivat, ovat ne, joilla on tarvittaessa varaa pakata tavaransa ja muuttaa halutessaan Bahamalle vaikka siltä istumalta. Toisin sanoen ne, joiden loppuelämä on rahallisesti turvattu, huolimatta siitä, mitä kotimaalle ("in worst case -scenario") käy. He, jotka ovat maan tilanteesta välinpitämättömiä, ja joilla on varallisuutta loppuelämäkseen, ovat niitä, jotka ovat vaarallisimpia ihmisiä tässä maassa, ja heistä moni on tässä maassa vaikutusvaltaisessa asemassa.

Se, jos joku, on pelottava ajatus.

Osallistava työttömyysturva ei saa mennä lävitse. Se on suurin tulevaisuuden uhka koko työntekijäosapuolelle ja työntekijöiden oikeuksille kohtuulliseen palkkaan. Sen sijaan, alkuperäisellä idealla varustettu perustulo aka kansalaispalkka, joka on hyvin nykyiseen työelämään ja mm. vaihtelevan mittaisiin työpätkiin mukautuva, olisi asialliasta ottaa uudelleen pöydälle käsittelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti