perjantai 7. huhtikuuta 2017

KELA ja huhtikuun toimeentulotukiruuhkien purku, vai onko sittenkään?

KELA lupasi purkaa huhtikuun 2017 aikana perustoimeentulotuen ruuhkat, joiden ansiosta käsittelyajat perustoimeentulotukihakemuksille olivat venyneet jonnekin lähelle kolmen viikon tienoita, kun ne lakisääteisesti pitäisi käsitellä seitsemän arkipäivän kuluessa jättöpäivästä. Tilanteen vakavuuden huomioon ottaen, kun tuensaajat ovat Suomessa heikoimmassa asemassa, ja puhutaan katosta pään päällä sekä ruoasta, asiasta on uutisoitu mediassa nihkeästi. Etenkin ihan alun jälkeen. Voisi jopa sanoa, että asiaa on piiloteltu, vaikka tilanne on ollut sietämätön; monilla on mennyt useita laskuja perintään, ja jäänyt ruoat saamatta. Tämmöisen tilanteen vakioituminen, jolloin moista kaaosta aletaan pitää "normaalina", johtaa eittämättä rikollisuuden ja harmaan talouden kasvuun. Sen sijaan, uusista leikkauksista uutisoinnista, kuten "työttömän aktiivimallista" vihjailuista, ei ole samaan aikaan pihtailtu.

Takaisin KELA:n huhtikuun perustoimeentulotukien ruuhkanpurkuun. Ruuhka siis pyrittään purkamaan huhtikuun aikana perustoimeentulotuen hakemusten käsittelyajan suhteen lakisääteiseksi, eli käsittely veisi seitsemän arkipäivää (ei ole sanottua että KELA onnistuu, sillä ainakin tällä hetkellä huhtikuuta näyttäisi tilanne olevan vähintään yhtä paha kuin maaliskuussa; käsittely on viikkoja lakisääteisestä myöhässä!). Muistakaa kuitenkin, että perustoimeentulotukeen kuuluu muitakin asioita, muita menoeriä, joita varten pitää toimittaa erikseen liite saadakseen mm. laskun korvatuksi.



Ajatelkaa KELA:n perustoimeentulotuen kokonaisuutta naruna: jos narua jatkaa toisesta päästä, ja leikkaa samanmittaisen pätkän toisesta vastakkaisesta päästä pois, niin onko naru silloin yhtään pidempi? Ei, vaan ollaan edelleen samassa tilanteessa, mutta narun jatkamista voidaan toisaalta hehkuttaa mediassa, ja jättää toisen pään lyhentäminen kokonaan pimentoon, niin näennäisesti näyttää, että tilanne on korjattu ja tavoite saavutettu.

Narun jatkamisella toisesta päästä kuvastaisin perustoimeentulotukihakemusten ruuhkan purkamista, jotta päästään lakisääteiseen käsittelyaikaan, SEN KUSTANNUKSELLA, että jätetään mm. erikseen toimitetut perustoimeentulotuessa korvattavat laskut, kuten sähkölasku, kunnallisen terveydenhuollon laskut ym. kokonaan käsittelemättä, jotta itse hakemusten käsittelyaika saadaan lakisääteiseksi.

Näin voidaankin sitten huhtikuun lopussa medioissa uutisoita, että nyt on perustoimeentulotukihakemusten ruuhka purettu ja tukea käsitellään nyt vihdoin lakisääteisessä ajassa, samaan aikaan, kun jätetään kertomatta, että kymmenien, ellei satojen tuhansien asiakkaiden erikseen toimitetut sähkölaskut ja julk. terveydenhuollon kulun laskut makaavat KELA:ssa hakijoiden toimittamina, mutta virkailijoiden käsittelemättöminä, koska näiden käsittelemättä jättämisellä purettiin itse perustoimeentulotukihakemusten ruuhka. Satojen tuhansien asiakkaiden tuen korvattavuuden piiriin kuuluvat laskut ovat näin jo huhti-toukokuun taitteessa mahdollisesti perinnässä, ja niistä on lähetetty maksukehoituksia. Tästä ei toki mediassa hiiskuta, vaan uutisoidaan ainoastaan että ruuhka on nyt (perustoimeentulotukihakemusten osalta, ei liitteiden) purettu.

Näin tulee tapahtumaan, sanokaa minun sanoneen; KELA yritti lähteä puolet pienemmällä henkilöstömäärällä ratkomaan toimeentulotukihakemuksia, kuin mitä kunnilla oli yhteenlaskettuna tätä varten henkilöstöä. Sitä ei paikata muutamilla kymmenillä lisätyöntekijöillä! Narua pidennetään toisesta päästä sen kustannuksella, että toista päätä leikataan. Toista päätä ei tarvitsisi leikata, jos väkeä palkattaisiin suoraan tarpeeksi lisää käsittelemään hakemuksia ja niiden liitteitä (laskuja ym.), mutta kun näin ei tapahdu, niin leikitään viimesijaisen etuuden saajien hengellä.

EHDOTUS (ei nyt niin tosissaan, koska toteuttaminen olisi hankalaa, mutta tämä olisi nannaa KELA:n perseilystä kärsiville):

Oikeudenmukaisempaa olisikin, että toimeentulotuen hakija voisi solmia esimerkiksi Fortumin kanssa sopimuksen, jonka KELA hyväksyisi, koska sähkölasku kuuluu korvattavaksi perustoimeentulotuessa erikseen. Kyseessä oleva sopimus olisi jonkinnäköinen suoraveloitussopimus, jossa Fortum voisi laskuttaa toimeentulotuen hakijan sähkölaskun suoraan KELA:lta, ilman että lasku lähetetään ensin hakijalle, joka toimittaa sen KELA:an, joka käsittelee (ei käsittele) laskun kun ehtii.

Näin Fortum ja se oikea viivästelyn syyllinen, eli KELA, saisivat tapella keskenään siitä maksetaanko lasku ajallaan, ja jos ei, niin Fortum saisi lähteä perimään suoraan KELA:lta heidän viivästelynsä vuoksi laskua. Kaikki viivästyskulutkin kohdistuisivat näin oikeaan syylliseen viivästelyn suhteen, eli KELA:an, eikä siihen tuen hakijaan, joka toimitti laskun KELA:an käsiteltäväksi ajoissa, ja odottaa nyt laskun käsittelyä neljättä viikkoa, parin maksumuistutuksen jo tullen postitse, ja perintäkirjettä odottaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti