torstai 20. huhtikuuta 2017

Pirkanmaalla 1500 lakkoon vuorokaudeksi vastalauseena hallituksen leikkauspolitiikalle, Yle jätti uutisoimatta tärkeän osan sanomasta

Illalla kymmeneltä Pirkanmaalla alkaa vuorokauden kestävä lakko, johon osallistuu 1500 henkilöä. Lakkoon osallistuu Metalliliiton ja Teollisuusalojen ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä, ja se koskee 16:sta työpaikkaa.

Ilmaus kohdistuu Suomen hallituksen harrastamaa politiikkaa vastaan, koskien työntekijöiden oikeuksien huonontamista ja leikkauksia jotka laskevat työssäkäyvien elintasoa, sekä myöskin työttömillä teetettävää palkattoman työn (aka "orjatyön") käyttöä vastaan, koska sillä korvataan palkallista työtä lain sallimissa rajoissa, kuin myös vastoin lakiakin (mm. kuntouttavassa työtoiminnassa). Etenkin "työttömyysturvan aktiivimallin" ollen kehitteillä, pelko palkattoman työvoiman käytön lisäämisestä kasvaa koko ajan:

"- Kyse on maan hallituksen harrastamasta työntekijöiden elintason alentamisen politiikasta samaan aikaan, kun osinkojuhlat jatkuvat pörssissä. Esimerkiksi kaavailtu työttömyysturvan aktiivimalli on vain savuverho, jonka perimmäinen tarkoitus on toteuttaa työttömyysturvaan lisäleikkauksia. Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy", kertoo Tampereen Metallityöväen Ammattiosaston puheenjohtaja Antti Salonen
(Ammattiosastot osoittavat mieltään Sipilän hallituksen politiikkaa vastaan. Metalliliitto. Linkki artikkeliin.).


Monet valtamediat, kuten MTV sekä verkkolehti Kaleva, ovat tämän lakon tarkoituksesta uutisoineet aikalailla pääpiirteittäin. Asiasta kertoi myös Yle, hieman eri sävyyn, ja tuttuun tapaansa sensuroiden osan koko totuutta. Yle:n uutisessa annettiin ymmärtää lakon olevan tasapuolisesti EK:ta sekä hallitusta vastustava, vaikka se on nimenomaan hallitusta vastaan suunnattu.

Lisäksi Yle jätti KOKONAAN uutisessa mainitsematta sen keskeisen asian, että lakko on suunnattu myös työttömyysturvan kehitteillä olevaa aktiivimallia vastaan, eli työttömien oikeuksien ja työttömyyturvan heikennyksiä vastaan, koska nk. työttömyysturvan aktiivimallissa työttömillä teetettäisi jatkossa entistä enemmän palkatonta työsopimuksetonta työtä rahallisen sanktion uhalla työttömyysturvaan (joka myöskin vaikuttaa suoranaisesti sosiaaliturvaan karenssin aikana); korvattaisi siis toisin sanoen sitä työtä, mistä on normaalisti maksettu palkkaa ja solmittu työsopimus, palkattomana, työllistymistä edistävänä toimenpiteenä, tai aktivoivana toimintana, tai palkattomana työharjoitteluna.

Tämä olisi suoraa alakohtaisten työehtosopimusten räikeää kiertämistä, jossa TES:in mukaiset viimesijaisimmat työntekijän minimietuudet, -oikeudet ja -palkka alitettaisiin härskisti. Tätä tapahtuu jo nykyiselläänkin, mutta nyt sen määrää halutaan lisätä kiristettyjen työttömyysturvan sanktioiden uhalla entisestään nk. aktiivimallin kautta. Tämä huolimatta siitä, että hallitus on jo hallituskautensa aikanakin tähän mennessä ehtinyt kiristämään työttömyysturvan ehtoja tuntuvasti.

Yle ei tähän työttömyysturvan leikkausten vastustamiseen lakosta uutisoidessaan viitannut millään tapaa (mikä yllätys!), vaan jätti sen osan Salosen lausunnon siteerauksestaan kokonaan huomioimatta, tai toisinsanoen sensuroi sen, vaikka muut valtamediat jotka asioista uutisoivat, kuten MTV ja verkkolehti Kaleva, uutisoivat rehdisti kertomalla lakon tarkoitusperistä sen kaiken oleellisen. Tämäkin tapa uutisoida lakosta jälleen kerran kertoo omaa tarinaansa siitä, miten puolueellinen media Yle on. Tämä tosin tuskin tuli kenellekään yllätyksenä.

Harmillisena puolena ajatellen yleisesti Yle:n uutisoinnin tapaa ja toimintaa, voitaneen mainita mm. sen merkitys tuleviin eduskuntavaaleihin. Yle on edelleen se media, jota monet vanhat ihmiset pitävät sinä puolueettomana ja luotettavana mediana, joka ajaa kaikkien suomalaisten asiaa tasapuolisesti. He, useat vanhukset, ovat se sukupolvi, joista useat eivät koskaan tule koskaan pääsemään sisään internetin maailmaan, koska he ovat kasvaneet radion, lehtien, ja television aikakaudella, ja haluavat edelleen seurata uutisia sen tutun ja turvallisen tavan ja kanavan mukaan. He eivät halua välttämättä opetella uutta ja erilaista tapaa seurata uutisia. Kukapa tätä moittisi?

Yle puolestaan on menettänyt monien silmissä kasvonsa tasapuolisena ja luotettavana, suomalaisten asiaa tasapuolisesti ajavana mediana, jo kauan sitten.

Vanhuksia en siis missään nimessä moiti, mutta Yle:n puolueettomuus ja propaganda mm. uutisoidessa työttömien laiskuudesta, ja aktivoinnin tarpeesta ja pakkoholhouksesta, sekä niiden hyödyllisuudesta nykyisessä muodossaan (mm. kuntouttava työtoiminta), voidaan puolestaan kyseenalaistaa ihan suoralta kädeltä.

Yle:n uutisoinnissa mm. tämän lakon tarkoitusperä kokonaisuudessaan "ei ylittänyt uutiskynnystä" (*köh*, *köh*, tai sensuroitiin), mutta vastaavasti seuraava uutinen (täyttä propagandaa mielestäni) koskien työttömyyttä on ylittänyt uutiskynnyksen heittämällä:

Juuso, 19, ei halua tehdä mitään
http://yle.fi/uutiset/3-9528608
(Voisi yhtä hyvin olla ala-asteen nelosluokalla jonkun lapsen kirjoittama fiktiivinen tarina, jota ei äidinkieli hirveästi kiinnostunut, ja otti jutullaan arvosanan 6½ ilman papukaijamerkkiä. Julkaistu aprillipäivänä, ilman viittausta aprillipilaan. Sen verran huono juttu ilman yhtäkään todistetta että henkilö olisi tosi, että liekö tarkoituksenmukaisesti julkaisu varmuuden vuoksi kyseisenä päivänä, jotta mikäli asiasta nousee liian suuri paskamyrky, voidaan jälkikäteen huutaa "aprillia!". Mauton aprillipilahan tuo olisi ollut, mutta vielä mauttomampi se on tuollaisenaan)

Siteeraus artikkelista: "– Lähes päivittäin saan kuulla, että minun pitäisi hakea opiskelemaan tai mennä töihin tai johonkin. En kuitenkaan halua tehdä mitään, haluan olla rauhassa. Haluan tehdä mitä haluan. En halua hakea mihinkään. Keskittyisivät muutkin omaan elämäänsä, eivätkä minun."

Suurin osa niin pitkäaikaisista kun lyhempiaikaisistakin työttömistä ei halua työllistymistä "edistäviin", palkattomiin toimenpiteisiin - he haluavat palkkatöihin ja eroon köyhyyden aiheuttamasta "taloudellisesta syrjäytymisestä" (sosiaalisesti syrjäytynyt on aniharva). Vain marginaalisen pieni osa ei halua palkkatöihin, ja vielä pienempi osa toitottaa siitä avoimesti edes tutuilleen.

Työttömät ovat vainottuja tässä maassa, eikä vähiten valtamedian puolelta. Miksi ihmeessä kukaan lähtisi kertomaan tuommoista maan suurimmalle valtamedialle, vaikka sattuisi olemaan yksi niistä harvoista jotka ovat tuota mieltä oikeasti? Ja vieläpä sille medialle, joka jatkuvasti arvostelee työttömiä kovin sanoin. Pelko ja paine siitä että joku tunnistaisi olisi kova, varmasti jopa huolimatta siitä, että käytännössä artikkelista olisi mahdotonta tunnistaa henkilöä - siis jos jutun taustalla olisi aito henkilö. Yle on löytänyt juttuunsa semmoisen henkilön, joka sanoo sataprosenttisesti ne asiat oikein siten, millaisen kuvan Yle haluaa työttömistä maalata kohdeyleisölleen. Ainut ongelma on, ettei Yle:llä uskoisi olevan kovin haastatteluhaluista joukkoa henkilöistä, jotka ovat työnhausta tuota mieltä kun jutussa kerrotaan. Voisi jopa kuvitella, että artikkelin henkilö puhuu suoraan "Yle:n suulla". Voisi jopa väittää, että semmoinen henkilö on helpoin löytää keksimällä fiktiivinen henkilö joka sopii omiin tarkoitusperiin. Mielestäni tarina vaikuttaa täysin fiktiolta ja huonolta pilalta Yle:n puolelta. Minulla ei ole tästä todisteita, mutta toisaalta Yle:kään ei jutussaan esitä ainuttakaan todistetta siitä että henkilö olisi tosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti