maanantai 12. syyskuuta 2016

Kajaanin Otanmäen tappo ja huhut - epäillyt läheisen VOK:in asukkaita

Kajaanin Otanmäessä on tapettu sunnuntain vastaisena yönä ryöstön yhteydessä suomalaismies. Uhrilta on anastettu omaisuutta. Poliisi on vahvistanut, että epäillyt ovat läheisen VOK:in asukkaita, kaksi irakilaismiestä, ja heidät on otettu kiinni epäiltynä taposta sekä ryöstöstä. Toinen epäillyistä otettiin kiinni Otanmäestä, ja toinen Kajaanin keskustasta. Rikosylikomisario Jarkko Maksniemen mukaan kiinniotot sujuivat rauhallisesti. Epäillyt olivat taannoin siirretty Kainuun Sanomien saamien tietojen mukaan Otanmäen vastaanottokeskukseen, noin viikko sitten, mutta he ovat tulleet Suomeen jo viime vuonna.

Tiedetään myös, että samana sunnuntaiyönä Otanmäessä ryöstettiin Uunimiehentiellä klo 00.00 – 04.00 välisenä aikana 1975 syntynyt otanmäkeläinen mies, jolta vietiin väkivaltaa käyttäen matkapuhelin. Tätä asiaa puolestaan tutkitaan tällä hetkellä pelkkänä "ryöstönä" (ei mainintaa pahoinpitelystä rikosnimikkeessä). On mahdollista, että tämä tapaus on kytköksissä suomalaismiehen tappoon samana yönä, ja samoihin tekijöihin.

Havainnot pyydetään ilmoittamaan Kajaanin poliisiaseman asiakaspalvelupäivystykseen numeroon 0295416520 tai vihjepuhelimeen numeroon 0295416673. Sähköpostitse havainnot voi ilmoittaa osoitteeseen tutkinta.kainuu@poliisi.fi.

Valtamedian uutisointi ja haastattelut:

Yle on jo kiirehtinyt haastattelemaan poliisitarkastaja Marko Savolaista, ja haastattelussa on heti ensimmäisenä tuotu esiin, että kyseessä on "yksittäistapaus":

-"Tässä on kyseessä yksittäistapaus. Vaikka voi tietysti todeta, että erinäköisiä rikoksia on tapahtunut julkisilla paikoilla, niin tällaista ei toista ole ollut turvapaikanhakijoihin liittyen, kertoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta."

-"...emme odota, että mitään tällaisia henkirikoksia alkaa sattua mittavissa määrin." 

(Yle Uutiset. Viranomaiset: Otanmäen tappoepäily yksittäistapaus. Poliisitarkastaja Marko Savolainen. http://yle.fi/uutiset/viranomaiset_otanmaen_tappoepaily_yksittaistapaus/9161376)

Olisiko kuitenkin niin, että yksikin on liikaa, ja yksi on monen alku? Monia muita väkivallantekoja on jo sattunut viimeaikoina turvapaikanhakijoiden tekeminä, jotka eivät tosin vielä tiedettävästi ole tätä ennen johtaneet ihmishengen menetykseen Suomessa.

Edellämainitun Ylen artikkelin mukaan Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin hallintojohtaja Ari Haarasella on puolestaan seuraavaa sanottavaa tapauksesta:

-SPR on keskustellut poliisin kanssa rikosten aikaansaamista mahdollisista jälkiseuraamuksista mm. levottomuuksien muodossa. Poliisi nostaa tapauksen takia valmiuttaan, ja myös Otanmäen vastaanottokeskuksen vartiointia on lisätty. Rivien välistä siis voisi lukea, että poliisi valmistautuu suojelemaan VOK:in asukkaita ensikädessä.

-Haaranen ei voi kertoa, ovatko surmasta ja ryöstöistä epäillyt irakilaismiehet saaneet kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. "Yksittäisten ihmisten turvapaikka-asioita ei voida kommentoida", hän muistuttaa.

Myös Haaranen on innokas heti kättelyssä tekemään, selväksi, että kyseessä on yksittäistapaus:

-"Poliisi nyt tutkii, ja katsotaan mihin päädytään. Tämä ei kerro mitään vastaanottokeskusjärjestelmästä vaan tässä on kyse erittäin valitettavasta yksittäisestä tapauksesta."

Toisessa Yle:n artikkelissa puolestaan haastatellaan Kajaanin maahanmuuttopalveluiden johtaja Asta Komulaista, joka myöskin niin ikään tuo heti kättelyssä esiin kannan siitä, että rikos on yksittäistapaus:

-"Tämä on yksittäistapaus, eikä sitä tiedä, mikä tähän on johtanut. Asiaa pitäisi käsitellä yksittäistapauksena, eli ihan samalla tavalla kuin kantasuomalaistenkin tekemiä rikoksia"

(Yle Uutiset. Taposta ja ryöstöstä epäillyt turvapaikanhakijat ovat olleet Suomessa vuoden. Asta Komulainen. http://yle.fi/uutiset/taposta_ja_ryostosta_epaillyt_turvapaikanhakijat_ovat_olleet_suomessa_vuoden/9161188)

"Tämä on yksittäistapaus", tuo lausahdus, joka tuntuu tulevan hyvin robottimaisesti jokaisen haastateltavan virkamiehen, viranhaltijan, tai SPR:n henkilökunnan suusta, aivan kuin etukäteen sovitusti; ainakin, mikäli kyse on valtamedian tekemästä haastattelusta. Itse en ymmärrä, miksi keskustelua maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoiden aiheuttamasta turvallisuusriskistä pitää hyssytellä sulkemalla asia yhtenä laajana käsitteenä piiloon, nimeämällä kaikki heihin liittyvät negatiiviset tapahtumat "yksittäistapauksiksi" jo heti kättelyssä? Miksei näiden asioiden suhteen tarkastella sitä kokonaiskuvaa ihan avoimesti? Asioiden piilottelu ja vähätteleminen tuntuu olevan valtamediassa ja maamme johtotasolla ajan henki.

Lisäksi Yle:n kolmannessa tapaukseen liittyvässä uutisartikkelissa on (todennäköisesti harmittomasti, näin epäilen) haastateltavalta päässyt lipsahdus idioottimaiselta kuulostavan lauseen muodossa, joka on mennyt painoon asti, koska lauseen sisältö on Yle:n hyssyttelevään linjaukseen sopinut. Haastateltu Esa Kärkkäinen on luonnehtinut Yle:lle tapahtumaa "kurjaksi jutuksi" molemmille osapuolille, sekä tekijälle että henkensä menettäneelle uhrille:

- "Kurja juttu molemmin puolin, sekä tekijälle että uhrin omaisille. Eihän se mikään ilouutinen ole, Esa Kärkkäinen totesi."

(Yle Uutiset. Suru ja viha täyttivät Otanmäen kylän surmatyön jälkeen: "Vähän huolettaa". Esa Kärkkäinen. http://yle.fi/uutiset/suru_ja_viha_tayttivat_otanmaen_kylan_surmatyon_jalkeen_vahan_huolettaa/9161316).

Millä tavoin tämä on kurja juttu tekijälle, että hän on mennyt tappamaan suomalaismiehen? Hups, sattuipa nyt ikävästi irakilaismiehelle, kun pääsi "vahinko", toivottavasti ei vallan joudu suuresti teostaan maksamaan. Luulen että Kärkkäinen ei ole tarkoittanut sanoa asiaa ihan tuolla tavalla, mutta Yle on kuitenkin semmoisenaan mennyt julkaisemaan hänen lausuntonsa. Haastattelulla on puolestaan maalattu haastatteluun semmoinen kuva, jossa epäillylle tappajalle annetaan jo tässä vaiheessa sympatiaa, että sattuipa nyt kurja juttu kun meni ja tappoi ihmisen. Yle:llä voisi olla miettimisen paikka siinä, mimmoisia kommentteja haastattelussa päästetään läpi julkaisuun asti.

Niinikään samassa artikkelissa haastateltu paikallinen huoltoasemamyyjä Ersika Karjalainen kertoi, että tunsi miehen eikä tämä olisi tehnyt pahaa kärpäsellekään:

- "Kyllä se tuli yllätyksenä. Varsinkin kun tunsi henkilön, joka ei tee pahaa tyyliin kärpäsellekään, ja juuri hänen kimppuun käytiin."

Tapaukseen liittyvät huhut:

Tapaukseen liittyy jo paljon netissä pyörineitä huhuja. Kovin monesti kuitenkin huhut ovat osuneet ainakin lähelle totuutta internetin ihmeellisessä maailmassa, joten tässä spekulaatioista silmiinpistävimmät:

-MV-Lehden mukaan uhri olisi 52-vuotias Arto M. (jätetään koko nimi tässä julkaisussa tarkoituksella pois).

-Epäilty tappaja (toinen miehistä) olisi huitonut puukolla toista maahanmuuttajaa Raahen vastaanottokeskuksessa, josta syystä olisi siirretty Kajaanin Otanmäen VOK:iin (aivan kuin tästä menettelystä olisi jotain apua). Tämä selittäisi tapahtumia Kainuun Sanomien maininnan osalta siitä, että ainakin itse epäilty tappaja olisi saapunut Otanmäen VOK:iin vasta viikko sitten, mutta olisi oleillut Suomessa kuitenkin jo viime vuoden puolelta lähtien. Jos tämä on totta, niin on ollut tiedossa, että miehellä väkivaltaisia taipumuksia, ja että mies on vaarallinen.

-"Kuksasta" (baari) olisi heitetty maahanmuuttajataustaisia ulos (syy ei tiedossa; yleensä ihmisiä ei kuitenkaan panna pihalle ilman syytä), ja homma olisi eskaloitunut siitä sittemmin ulkona

-Baarihuhun mukaan irakilaismiehet olisivat "uhonneet" baarissa, lentäneet pihalle, ja tämän jälkeen jääneet "norkoilemaan" nurkille pummaamaan tupakkaa ja "vittuilemaan" ohikulkijoille, josta olisi syntynyt lopulta rähinä.

-Myös "arabityylisestä teloituksesta" on huhua liikkeellä; jokainen voi sitten itse päätellä mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Kannattaa kuitenkin tässä vaiheessa suhtautua huhuun hyvin varauksella. Siitä voi kuitenkin olla varma, että mikäli tämä on ollut tekotapa, niin se koitetaan pimittää viimeiseen asti.

-Toinen huhu toisaalta kertoo, että tappo olisi tapahtunut ampuma-aseella (ihmetyttää tosin, mistä VOK:ilaiset olisivat saaneet semmoisen käsiinsä; mutta ei lie mahdotonta), ja että toinen ryöstetty olisi pahoinpidelty sairaalakuntoon.

Huhut ovat peräisin sosiaalisesta mediasta, osa anonyymeiltä nimimerkeiltä, ja osa omalla nimellä, pääosin mm. Ylilaudalta sekä MV-Lehden kommenttiosioista. Huhuihin kannattaa suhtautua varauksella.

Kevyet mullat uhrille. Tässä itse kukin toivoisi, että "yksittäistapausten" aika ei olisi nyt alkamassa. Rötösten tekijät pitäisi olla mahdolista palauttaa pikaisimmalla maitojunalla takaisin lähtömaahansa kuulemaan tuomionsa, vaan tämäpä ei niin vain onnistu - valitettavasti.